Zajímavosti
Úvod do světa citrusů, které mohou posilnit naši iminutu během zimních měsíců.
Citrusy jsou velkou skupinou ovoce, do které patří např. mandarinky, citrony, pomeranče, limetky a grapefruity. Jedná se o plody stálezelených stromů, které jsou pěstovány v tropickém a subtropickém podnebném pásu mezi severní a jižní 35rovnoběžkou. Největšími pěstiteli jsou Čína, Brazílie, USA, Mexiko a z evropských států Španělsko. Světová produkce činí 120 milionů tun ročně.
Citrusy mají vysokou nutriční hodnotu a obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek (vitaminu C, flavonoidy, vlákninu). Plody lze konzumovat čerstvé, ovšem až jedna třetina produkce je využita pro přípravu nápojů, zejména pak pomerančového džusu. Dále lze složky citrusů najít ve sladkostech nebo kosmetických výrobcích jako jsou parfémy nebo pleťové masky. V tradiční čínské medicíně je používána sušená kůra citrusů pro léčbu nejrůznějších onemocnění, např. slupky tangerine (druh pomeranče) jsou používány k léčbě žaludečních vředů, bolesti na hrudi a respiračních onemocnění.
Hlavními složkami citrusů jsou sacharidy, vláknina (zejména pak pektin, celulosa, hemicelulosy a lignin), vitamíny (C, A, B1, B6 a folát), minerální látky (draslík, fosfor a vápník) a sekundární metabolity. Mezi sekundární metabolity se řadí bioaktivní látky jako jsou fenolické sloučeniny, ke kterým patří flavonoidy (naringin, hesperidin, tangeretin), fenolické kyseliny a kumariny, dále pak esenciální oleje (limonen, α a β-pinen), terpenoidy zahrnující dvě velké skupiny a to karotenoidy (αa β-karoten, β-kryptoxanthin) a limonoidy a v neposlední řadě také synefriny. V menší míře jsou zastoupeny také proteiny (jedná se především o enzymy) a v semenech ilipidy. Obsah jednotlivých makroživin, mikroživin a biologicky aktivních látek se liší dle části plodu a stupně jeho zralosti. Například obsah cukrů, karotenoidů a vitamínu C roste se zralostí plodu, zatímco obsah organických kyselin a flavonoidů klesá.
Konzumace citrusů má mnoho zdravotních benefitů. Různé složky, jako je vláknina, fenolické látky nebo karotenoidy, napomáhají trávení, podílí se na prevence kardiovaskulárních onemocnění, mají antioxidační, protizánětlivé, protirakovinné, imunomodulační, hyperglykemické a hyperlipidemické účinky.
Během dalších týdnů se můžete těšit na pokračování naší citrusové série od Kristýny Panuškové z VŠCHT!