O nás
Historie
Kariéra
E-shop
Merch
Newsletter
Blog
Zábava
Kontakt

Zajímavosti

14.2.2024

Čaj pravý, I. díl: Kde se vzal?

Mini seriál kde se dozvíte, co jste o čaji možná ještě nevěděli.

Mini seriál z pera studentky VŠCHT Kristýny Panuškové o čaji vás obohatí a inspiruje natolik, že příště zajdete třeba do čajovny místo do obvyklé kavárny.

Jaká je historie pěstování čaje?

Čaj pravý je nápoj připravovaný z listů čajovníku (Camellia sinensis). Jde o vytrvalý stálezelený malý strom, který pochází z jihozápadní oblasti v Číně. Dnes je čaj pěstován ve více než 60 zemích světa mezi 45° severní šířky a 34° jižní šířky v nadmořských výškách mezi 900-2100 m n.m. Nejlépe roste v subtropických až tropických oblastech, kde jsou dostatečné srážky a kyselá půda.

Odkud k nám čaj přivezli?

Podle legendy byl čaj jako nápoj objeven Shenen Nung, tehdejším vládcem Číny. Tento vládce měl údajně ochutnat všechny druhy bylinek a byl otráven. Když si vařil vodu na pití, spadly mu do ní čajové lístky, vládce nápoj vypil a byl vyléčen. Tím dal základ konzumaci čaje a objevil i jeho pozitivní účinky na lidské zdraví. Do Japonska byl čaj přivezen čínskými mnichy a do západních zemí se čaj dostal v průběhu 17. století.

Dnes je pití čaje každodenní součástí života lidí v Asii i v zemích západního světa. Jeho kvalita a cena závisí především na jeho chuti, vůni, původu, způsobu sběru, třídění a na tom, zda se jedná o čaj sypaný nebo v nálevových sáčcích. Největšími výrobci jsou Čína, Indie, Keňa, Srí Lanka a Vietnam.  

Díky obsahu bioaktivních složek má čaj antioxidační, protivirové, protizánětlivé a imunoregulační účinky a pomáhá v prevenci onemocnění, jako je rakovina, při vysoké hladině cholesterolu, kardiovaskulárních onemocněních, obezitě a poruchách imunity. Zajímavými účinky zejména zeleného čaje jsou ochrana proti zubním onemocněním a prevence vypadávání zubů.

Příště se dozvíte podrobnosti o složení sušených lístků čajovníku, zvlášť se podíváme na zelený černý nebo oolong čaj. A že zelený čaj díky theaninu pomáhá zlepšit spánek a pomůže relaxovat. Kdy a jak vznikají vonné a chuťové látky tohoto elixíru.  

‍

Autor: Kristýna Panušková

Zpět na novinky
plab

Další články

Zajímavosti
30.4.2025
b.safe při práci s rozpouštědly
I při práci s rozpouštědly buďte v bezpečí, a ještě ušetřete. Důvody, proč si pořídit systém b.safe.
plab
čtěte více
Zajímavosti
28.4.2025
Váhy RADWAG výhodně i s dárkem!
Novinky i klasiky. Chcete váhy? Neváhejte a ozvěte se na radwag@p-lab.cz pro svou cenu!
plab
čtěte více
Zajímavosti
21.4.2025
Proteinové markery nebo žebříky, co s nimi?
Směsi proteinů s přesně definovanými molekulovými hmotnostmi využívané při elektroforéze.
plab
čtěte více
Všechny novinky
plab

Newsletter.

Chcete dostávat newsletter, který stojí za to?
Přihlásit se k odběru
plab

P-LAB KATALOG
& E-SHOP

www.p-lab.cz
plab
Sem nám volejte, pište, rádi vám odpovíme
+420 271 730 800info@p-lab.cz
Další informace najdete tady
Vše o nákupu Obchodní podmínky Zásady zpracování osobních údajů
Copyright 2022 P–LAB.cz, Všechna práva vyhrazena
Design Graphite studio
Close Cookie Popup
Web používá soubory cookie.
Kliknutím na „Souhlasím“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy používání webu a podpory našeho marketingového úsilí.  Více info
Souhlasím
Nastavení
Close Cookie Preference Manager
Tento web používá soubory cookie.
Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli, nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb. Více info
Potřebné (Vždy aktivní)
Běžná funkcionalita webu
Přijmout vybrané
Uložit nastavení
Cookies Preferences